Gryczane knedle

4.49 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Środek stanowi śliwka w połączeniu z delikatnym filetem. Gryczane ciasto choć miało ciemniejszy kolor było miękkie i apetyczne. Całość została polana boczkiem. To wszystko sprawiło , że ta nowa propozycja knedli była pyszna, aromatyczna i syta!!!!!

Składniki:

  • Wychodzi ok 16 sztuk knedli
    Składniki podstawowe:
    • Ok 250 gram kaszy gryczanej,
    • 7-8 suszonych śliwek (kalifornijska),
    • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka,
    Składnik dodatkowy:
    • 200 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych i przestudzonych)
    Składniki robocze:
    • Jajko do ciasta
    • Sól (do ciasta na knedle, do posolenia wody w której będziemy gotować ),
    • Olej do smażenia filetu, do gotowania knedli,
    • Ok ¾ łyżeczki majeranku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska do smaku,
    -odrobina mąki do podsypania ciasta

    Dekoracja:
    • 4 plasterki boczku wędzonego,
    • Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczane knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w kostkę i oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Następnie smażymy je do miękkości na oleju. Gotowe zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • przygotowanie nadzienia 2. Przestudzone mielimy lub dokładnie miksujemy. Do rozdrobnionego dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Masa dzięki temu że filet był smażony jest wilgotna i łatwo się formuje. Będzie ona stanowić nadzienie knedli.
  • mielenie kaszy 3. Gdy mamy nadzienie przystępujemy do wykonania ciasta:
    Zaczynamy od przygotowania mąki gryczanej. W tym celu kasze gryczaną mielimy (np. w młynku do kawy czy malakserze itp.).
  • składniki 4. Na stolnice wysypujemy przygotowaną mąkę, dodajemy do niej ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli.
  • gotowe ciasto 5. Energicznie i krótko zagniatamy ciasto. Z tak przygotowanego formujemy wałek o średnicy około 4 cm.
  • podzielone ciasto 6. Gotowy dzielimy na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozpłaszczamy w dłoniach.
  • nałożenie nadzienia 7. Na tak przygotowanych kołach układamy nadzienie.
  • uformowane knedle 8. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i dokładnie je zlepiamy. Formujemy knedle.
  • gotowanie 9. Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe delikatnie przelewamy wodą, porcjujemy na talerze.
    Knedle podajemy okraszane pokrojonym w kostkę i przytopionym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kasza gryczana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 2.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=152

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować