Kasza gryczana z kolorowymi marchewkami i cukinią to szybkie i proste wegańskie danie a przy tym lekkie i sycące.
Polecam na lunch, obiad lub kolację. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie 15 minut.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka soli
2 marchewki ( pomarańczowa i fioletowa)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pierz do smaku
1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub listki świeżego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
2 łyżki zielonej lub czarnej soczewicy z puszki ( nie jest to składnik obowiązkowy)
Gryczane kaszotto z kolorowymi marchewkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną wypłucz i ugotuj al dente w osolonej wodzie ( ok. 10 minut) z liściem laurowym i zielem. Odcedź. Marchewki obierz i potnij pokrój obieraczką na wstążki. Cukinię umyj przekrój na pół i posiekaj w plasterki. Rozgrzej oliwę z oliwek lub olej i dodaj cukinię. Podsmaż ją krótko - ma być chrupka. Włóż marchewki, dopraw skórką z pomarańczy, tymiankiem oraz solą i pieprzem i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj kaszę, soczewicę i wymieszaj. Posyp natką.
Komentarze