Gryczane kaszotto z kolorowymi marchewkami i cukinią

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kasza gryczana z kolorowymi marchewkami i cukinią to szybkie i proste wegańskie danie a przy tym lekkie i sycące.
Polecam na lunch, obiad lub kolację. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie 15 minut.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

    liść laurowy

    2 ziarna ziela angielskiego

    płaska łyżeczka soli

    2 marchewki ( pomarańczowa i fioletowa)

    2 łyżki oliwy z oliwek

    sól i pierz do smaku

    1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub listki świeżego

    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

    2 łyżki zielonej lub czarnej soczewicy z puszki ( nie jest to składnik obowiązkowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczane kaszotto z kolorowymi marchewkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną wypłucz i ugotuj al dente w osolonej wodzie ( ok. 10 minut) z liściem laurowym i zielem. Odcedź. Marchewki obierz i potnij pokrój obieraczką na wstążki. Cukinię umyj przekrój na pół i posiekaj w plasterki. Rozgrzej oliwę z oliwek lub olej i dodaj cukinię. Podsmaż ją krótko - ma być chrupka. Włóż marchewki, dopraw skórką z pomarańczy, tymiankiem oraz solą i pieprzem i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj kaszę, soczewicę i wymieszaj. Posyp natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować