Gryczane ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę gryczaną wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą, startą marchewką proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, ziarenkami wanilii, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wycisnąć sok z pomarańczy. Namoczone rodzynki zmiksować na gładką masę. Dodać olej sezamowy oraz sok pomarańczowy. Wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem sezamowych. Masę na ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. W tym czasie przygotować krem: ser biały zblendować razem z jogurtem naturalnym i miodem. Kremem udekorować ciasto.
Komentarze