Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym

0 (0 ocen)

Smaczna ciepła przystaweczka, ale może być podana na zimno.

Składniki:

  • 10 dag kaszy gryczanej
    2 łyżki masła
    1 cebula
    1 łyżka natki pietruszki
    2 jajka
    0,5l mleka
    sól
    pieprz
    5 fig
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    50ml wina
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka skórki cytrynowej

Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć.
    Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle.
    W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut.
    Na patelni stopić masło, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2minuty.
    Gryczane babeczki podajemy z figami i sosem miodowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy