Gryczana sałatka z pieczonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekka,zdrowa i szybka sałatka z warzywami na obiad z kasza gryczana w roli głównej. Polecam takie sałatki bo są bardzo zdrowe, i mają dużo błonnika. Warzywa pieczone są o wiele lepsze niż gotowane.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
    3 marchewki
    30 dkg brukselki
    1 papryka czerwona
    30 dkg selera korzeń
    sól, pieprz
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    przyprawa ognista
    natka pietruszki
    3 łyżki oliwy

Gryczana sałatka z pieczonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa pokrojone posypane ziołami i wymieszane 1. Kasze gryczaną gotuje w osolonej wodzie. Marchewkę, seler obieram i kroję w kostkę. Paprykę także kroję w kostkę. Brukselkę nacinam na krzyż. Warzywa przekładam do miski, dodaje oliwę, sól, pieprz, przyprawę do pizzy, przyprawę ognista.
  • warzywa wyłożone na papierze przed pieczeniem 2. Mieszam całość dokładnie i układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę w nagrzanym piekarniku 15 minut temp 200 stopni. Kasze mieszam z warzywami, dodaję natkę pietruszki pokrojoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy