Gruzińskie czebureki

  • wyświetlono: 4059 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Kto spróbuje pierożków, prosi o przepis.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Natalia Zwoinska, Przewłoka
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 2 jajka
● łyżka cukru
● ok. 25 dag twarogu
● 2 szkl. mąki
● 1/2 łyżeczki sody
● ocet
● olej
● 30 dag mielonego mięsa
● cebula. Sos: 2 pomidory
● 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
● starty ząbek czosnku
● bazylia
● sól
● pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie czebureki

  • 1. Twaróg mieszamy z jajkami i cukrem. Dodajemy sodę zmieszaną z kilkoma kroplami octu i mąkę. Wyrabiamy.
  • 2. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy. Ciasto rozwałkujemy na grub. 3-4 mm, wykrawamy kółka. Nakładamy łyżeczkę
    farszu, sklejamy. Pierożki smażymy w głębokim oleju.
  • 3. Sos: pomidory obieramy, kroimy i dusimy z 3 łyżkami wody, przecierem i czosnkiem. Dodajemy łyżkę mąki, bazylię i przyprawy.

PP_10-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia gruzińska

Komentarze

Podobne przepisy

Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz

Dodane przez: Ania_L

Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz

Duszona wołowina z pomidorami i...

Gruzińskie kiełbaski

Dodane przez: PolskaGotuje

Gruzińskie kiełbaski

Pyszne, w 100% domowe kiełbaski...

Chinkali gruzińskie pierożki

Dodane przez: Joanna Kryla

Chinkali gruzińskie pierożki

Tradycyjne, duże pierogi wypełnione...

Schab w gruzińskim sosie winogronowym

Dodane przez: Violetka76

Schab w gruzińskim sosie winogronowym

Pieczeń ze schabu przygotowana...

Gruzińskie kuleczki mięsne

Dodane przez: RedakcjaPP

Gruzińskie kuleczki mięsne

Podróżując, próbuję lokalnych dań....

Gruziński kurczak z ziołami

Dodane przez: grumko

Gruziński kurczak z ziołami

Przepis z kuchni gruzińskiej

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE