Gruzińskie czebureki
- wyświetlono: 4059 |
- dodany do książki kucharskiej: 7 |
- polecenia: 0
Kto spróbuje pierożków, prosi o przepis.
Składniki
● 2 jajka● łyżka cukru
● ok. 25 dag twarogu
● 2 szkl. mąki
● 1/2 łyżeczki sody
● ocet
● olej
● 30 dag mielonego mięsa
● cebula. Sos: 2 pomidory
● 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
● starty ząbek czosnku
● bazylia
● sól
● pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Gruzińskie czebureki
- 1. Twaróg mieszamy z jajkami i cukrem. Dodajemy sodę zmieszaną z kilkoma kroplami octu i mąkę. Wyrabiamy.
- 2.
Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy. Ciasto rozwałkujemy na grub. 3-4 mm, wykrawamy kółka. Nakładamy łyżeczkę
farszu, sklejamy. Pierożki smażymy w głębokim oleju. - 3. Sos: pomidory obieramy, kroimy i dusimy z 3 łyżkami wody, przecierem i czosnkiem. Dodajemy łyżkę mąki, bazylię i przyprawy.
PP_10-2009
Komentarze