Gruzińska zupa (potrawka)z mięsa baraniego

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Eksperyment-wyczytany, podpatrzony, wypróbowany;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - baranina mostek: 50 dekagramów
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - orzechy posiekane: 3 łyżki
    - oliwa zoliwek: 2 łyżki
    - ocet owocowy: 2 łyżki
    - żółtka jajek: 2 sztuki
    - szafran: 2 szczypty
    - groszek: 3 łyżki
    - kolendra posiekana: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gruzińska zupa (potrawka)z mięsa baraniego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymyć, pokrajać na 10 kawałków włożyć ieszając, aby nie powstały grudki; połączyć z zupą, dodając do do garnka, zalać osoloną wodą (1,5 I) i gotować do miękkości.
    2. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i rumienić w dalszym ciągu przez 3 min.
    3. Rozprowadzić chłodnym rosołem i zagotować mniej zagotowany ocet.
    4. Zupę zdjąć z ognia, podprawić rozbełtanymi żółtkami, dodać szafran, posypać kolendrą
    5. Do zupy dodać ugotowane ziemniaki z orzechami drobno startymi(ważne) !!!
    6. Dodać do zupy dla smaku odrobinę groszku.
    7. Aby zupa miała piękny kolor dodać szafran, można również posiłkować się przesmażoną cebulą nad ogniem na widelcu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować