Gruzińska zupa grochowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Doskonała zupa z grochu na wołowinie. Bardzo esencjonalna, treściwa i pełna niesamowitych smaków. Zdecydowanie odmienna od naszej grochówki.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łata wołowa: 400 gramów
    - groch suszony cały: 150 gramów
    - duża żółta cebula: 1 sztuka
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - kwaśne jabłka: 2 sztuki
    - śliwki węgierki (w tym wypadku mrożone z Hortexu): 5 sztuk
    - przecier pomidorowy: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - pietruszka naciowa: 1 pęczek
    - koperek: 1 pęczek
    - mięta zielona (same liście): 1 pęczek
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gruzińska zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch dokładnie płuczemy, zalewamy 1/2 litra wody i pozostawiamy na 12 godzin
  • 2. Łatę wołową zalewamy 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut licząc od momentu wrzenia. Podczas gotowania systematycznie zbieramy szumowiny.
  • 3. Po 40 minutach łatę wyjmujemy, usuwamy zbędny tłuszcz, kroimy na małe kawałki w wkładamy z powrotem do wywaru. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy groch i gotujemy około 30-40 minut.
  • 4. W międzyczasie siekamy i podsmażamy cebulkę, obrana ziemniaki kroimy w kostkę, jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki a śliwki w paseczki.
  • 5. Gdy groch będzie już miękki dodajemy ziemniaki, cebulkę, jabłka, śliwki, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
  • 6. Na sam koniec gotowania do zupy dodajemy drobno posiekaną zieleninę.

    Zupa powinna być podana tak, aby w każdej porcji znalazła się ćwiartka jabłka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować