Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki

0 (0 ocen)

Połączenie słodkich gruszek z czekoladowym budyniem wychodzi pycha! To wszystko zamknięte w cieście drożdżowym sprawia, że po zjedzeniu jednej drożdżówki sięgamy po następną:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 100 gram masła,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 2 jajka,
    • 1 żółtko
    • Dodatkowo jajko do smarowania drożdżówek
    Budyń czekoladowy:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń czekoladowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 płaska łyżka kakao
    • Około 2 łyżki cukru do smaku (według uznania),
    Dodatkowo:
    • Około 6 gruszek
    Kruszonka:
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 łyżki cukru,
    • Około 3 dag margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gruszkowo-czekoladowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. CIASTO: Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Następnie dodajemy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • wyrośnięte ciasto 2. Między czasie gotujemy czekoladowy budyń oraz przygotowujemy gruszki.
    Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę
  • nałożenie nadzienia 3. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń. Całość posypujemy pokrojonymi gruszkami.
  • gotowa rolada 4. Z ciasta zwijamy roladę.
  • ucięty plaster 5. Gotową tniemy w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
  • Przed pieczeniem 6. Pocięte przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
  • gotowy budyń 7. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz kakao. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
    GRUSZKI: Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.

Porady

Część drożdżówek (tak jak u mnie) dla urozmaicenia można wykonać bez kruszonki! POLECAM!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować