Ciasto a' la izaura z sezonowymi owocami, w tym przypadku z gruszkami.
Składniki:
Ciasto:
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
10 dag margaryny
4 jajka
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 jajka
75 dag sera białego (trzykrotnie mielonego półtłustego lub z wiaderka)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
4 łyżki śmietany 12%
1 szklanka cukru
8- 9 gruszek
kilka kropel soku z cytryny
pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej + 2 łyżki mleka
Gruszkowe wydmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać i pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Wypukłą stronę gruszek ponacinać w kratkę. Można skropić sokiem z cytryny, żeby gruszki nie ściemniały.
2.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 4 jajka. Utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z masą jajeczno-margarynową. Wlać mleko. Całość utrzeć. Przełożyć do blaszki 24x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Całe jajka utrzeć z cukrem. Dodać ser i śmietanę, wsypać budyń. Wymieszać. Przełożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Na wierzchu rozłożyć gruszki. Po 4 połówki w rządku
Piec ok. 40-50 minut w temp. 180 0 C. Piekarnik wcześniej nagrzać.
Ciasto odstawić do ostygnięcia.
Pół tabliczki czekolady z dodatkiem 2 łyżek mleka rozpuścić nad kąpielą wodną. Płynną czekoladą ozdobić ciasto.
Porady
Ser półtłusty można spokojnie zastąpić chudym. Polewanie ciasta czekoladą nie jest konieczne :)
Komentarze