Gruszkowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta umieścić w robocie z założonymi nożami do siekania ( oprócz bułki tartej ) i za pomocą funkcji puls połączyć je.
Potem wyjąć ciasto na blat i szybko zagnieść.
Podzielić na dwie części, jedna to 2/3 a druga 1/3.
Tę mniejszą część włożyć do woreczka i schować do lodówki.
Blaszkę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić większą częścią ciasta dno i boki blaszki, nakłuć widelcem i wstawić blaszkę do lodówki na godzinę.
2.Gdy ciasto się chłodzi przygotować wkładkę.
Jabłka i gruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z końcówką na plastry ( jeśli takiej nie macie to możecie pokroić w plasterki nożem ).
Owoce posypać cynamonem, cukrem i bułką tartą i delikatnie wymieszać.
Gdy czas oczekiwania minie wyjąć z lodówki blaszkę i ciasto posypać bułką tartą.
3.Następnie wyłożyć owoce, lekko docisnąć i na owoce zetrzeć 1/3 ciasta, którą mieliśmy w lodówce.
Szarlotkę piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Komentarze