Gruszkowa rolada z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy cukier i ubijamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy po jednym żółtku i przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Nie dłużej! Upieczone ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie zwilżoną ściereczkę. Oddzielając od papieru, roladę zwijamy razem ze ściereczką.
Odkładamy do wystygnięcia.
2.Krem gruszkowy:
300ml mleka zagotowujemy, dodajemy 2,5 łyżki cukru.
Gruszkę obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksujemy. Do wrzącego mleka wlewamy mus gruszkowy i trzymamy nad ogniem do uzyskania gęstego budyniu. Ciągle mieszamy.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy krem jest zimny, masło ucieramy na puch i partiami dodajemy budyń gruszkowy.
3.Ciasto:
Gdy rolada jest zimna, rozwijamy i wykładamy krem. Następnie zawijamy i odkładamy do lodówki na dwie godziny.
4.Beza włoska:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy zaczyna się pienić przeprowadzamy próbę i jedną kropelkę wylewamy do zimnej wody. Gdy powstanie kuleczka, możemy syrop dodawać do ubitej na sztywno piany z białek. Ubijamy do wystygnięcia białek.
5.Ozdabianie:
Zimną roladę wyjmujemy z lodówki i smarujemy bezą. Następnie widelcem robimy wzorki wzdłuż i przypalamy palnikiem. Smacznego :)
Komentarze