Gruszkowa rolada z bezą

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bajeczna i niepowtarzalna rolada gruszkowa ozdobiona delikatną jak puch bezą włoską.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    -5 jajek,
    -5 łyżek cukru,
    -5 łyżek mąki,
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem gruszkowy:
    -300ml mleka,
    -200g dobrze dojrzałej gruszki,
    -2,5 łyżki cukru,
    -2 łyżki mąki pszennej,
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -1 jajko,
    -120g margaryny.

    Beza włoska:
    -3 białka,
    -150g cukru,
    -45ml wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Bezy Beza

Gruszkowa rolada z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy cukier i ubijamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy po jednym żółtku i przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy.
    Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Rozprowadzamy równomiernie.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Nie dłużej! Upieczone ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie zwilżoną ściereczkę. Oddzielając od papieru, roladę zwijamy razem ze ściereczką.
    Odkładamy do wystygnięcia.
  • 2. Krem gruszkowy:
    300ml mleka zagotowujemy, dodajemy 2,5 łyżki cukru.
    Gruszkę obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksujemy. Do wrzącego mleka wlewamy mus gruszkowy i trzymamy nad ogniem do uzyskania gęstego budyniu. Ciągle mieszamy.
    Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Gdy krem jest zimny, masło ucieramy na puch i partiami dodajemy budyń gruszkowy.
  • 3. Ciasto:
    Gdy rolada jest zimna, rozwijamy i wykładamy krem. Następnie zawijamy i odkładamy do lodówki na dwie godziny.
  • 4. Beza włoska:
    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy zaczyna się pienić przeprowadzamy próbę i jedną kropelkę wylewamy do zimnej wody. Gdy powstanie kuleczka, możemy syrop dodawać do ubitej na sztywno piany z białek. Ubijamy do wystygnięcia białek.
  • 5. Ozdabianie:
    Zimną roladę wyjmujemy z lodówki i smarujemy bezą. Następnie widelcem robimy wzorki wzdłuż i przypalamy palnikiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
nalewka gruszkowa

To może cię zainteresować