Gruszkowa przystawka

0 (0 ocen)

To jesienna przystawka z boczkiem i z sezonowymi, najpyszniejszymi o tej porze roku gruszkami. Połączenie gruszek z serem pleśniowym jest przepyszne. Tak podane gruszki wyglądają bardzo elegancko i wykwintnie, czyli tak jak lubię:).

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    • 4 gruszki,
    • 8 plasterków wędzonego boczku,
    • 3 ziarenka pieprzu,
    • 3 liście laurowe,
    • 2 szklanki białego wina,
    • 1 szklanka wody,
    • Ok 5 dag sera żółtego,
    • Ok 5 dag sera pleśniowego,
    • tymianek do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • sok z cytryny,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Przystawki Ser

Gruszkowa przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie gruszek 1. Gruszki obieramy. Obrane skrapiamy sokiem z cytryny.
  • gotowanie 2. W garnku zagotowujemy wino z wodą , liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Do garnka dodajemy gruszki i gotujemy je około 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
    Przestudzone gruszki przecinamy na połowy i wyjmujemy gniazda nasienne.
  • przygotowanie serów 3. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • napełnienie gruszek 4. Dodajemy do nich tymianek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy otwory w gruszkach (dokładnie ubijamy nadzienie, by weszło go jak najwięcej).
  • przed pieczeniem 5. Każdą napełnioną połówkę owijamy plasterkiem boczku.
    Napełnione i owinięte gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15-20 minut do momentu jak boczek się przytopi i zrumieni (190°C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ser pleśniowy Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować