Gruszkowa pokusa

0 (0 ocen)

To ciasto smakuję całej rodzinie. Delikatny mus gruszkowy połączony z czekoladą.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2-3 łyżki oleju

    Mus gruszkowy:
    1 litr musu gruszkowego
    2 galaretki cytrynowe

    Krem czekoladowy
    500 gram serka mascarpone
    2 czekolady - u mnie gorzkie
    2 łyżki margaryny
    ok 6 łyżek mleka
    opakowanie śnieżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i z 1/2 szklanki cukru.
    Żółtka zmiksować z 6 łyżkami gorącej wody (dodawać po łyżce), cały czas ubijając dodać pozostałą cześć cukru oraz cukier waniliowy.
    Ubitą pianę z białek dodać do ubitych żółtek, delikatnie wymieszać.
    Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao dokładnie wymieszać w misce, i dodawać po trochu do masy jajecznej, wlać olej.
    Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Gruszki podgrzać dodać galaretki i dobrze wymieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Krem czekoladowy: czekoladę, margarynę, mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone miksujemy ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy.
  • 4. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół. Na spód biszkoptu wyłozyć tężejący mus gruszkowy, przykryć drugą połową biszkoptu. Rozsmarować krem czekoladowy, udekorować według uznania

    Schłodzić.

Porady

Aby biszkopt nie opadł dobrze jest go od razu po wyjęciu z piekarnika rzucić na podłogę z wysokości ok 60 cm. W sezonie gdy są gruszki zesmarzam świeże owoce z cukrem i przekładam do słoików ( podobnie jak jabłka) dzięki temu mam zawsze pod ręką mus gruszkowy Ja nie dodaję cukru do kremu czekoladowego, ponieważ śnieżka jest dość słodka ale jeśli dla kogoś jest mało słodka to do ubijania serka ze śnieżką można dodać cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować