Gruszkowa chmurka ( wersja lekka)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

zapraszam na moją modyfikacje klasycznego deseru. Wszyscy znają malinową wersję...a stworzyłam gruszkową wersji w nieco lżejszym wydanou. Nie dość, że pyszne w smaku to jeszcze ładnie się prezentuje :). Serdecznie zapraszam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zielony biszkopt:
    2 jajka rozm. M
    50 g ksylitolu
    50 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    55 g szpinaku baby
    30 g oleju rzepakowego
    Beza:
    2 białka
    85 g ksylitolu
    5 g mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    Lebnah:
    550 g jogurtu greckiego lekkiego
    3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki ksylitolu
    Dodatkowo:
    1 duża gruszka
    1 galaretka gruszkowa+200 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gruszkowa chmurka ( wersja lekka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielony biszkopt:
    Ze szpinaku oderwać twarde ogonki. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać olej i zmiksować na papkę.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna piane. Następnie stale miksując dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodac mus szpinakowy i delikatnie wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i po raz ostatni delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Piec w 170 st okolo25-30 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie.
  • 2. Lebnah:
    Wieczorem przed przygotowaniem ciasta należy sito wylozyc ręcznikiem papierowym. Wylać jogurt i zostawić na całą noc w lodówce.
    Następnego dnia wymieszać Lebnah z ksylitolem i ekstraktem.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywną piane z solą. Następnie dodawać ksylitol i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć beze na kształt okręgu o średnicy 18 cm. Suszyć w 130-140 st okolo 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić aż ostygnie.
  • 4. Wykonanie:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Gruszkę pokroić w małą kostkę. Ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką, gdy ta będzie na granicy tężenia. Wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie wyłożyć na nią lebnah i ułożyć bezę.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gruszki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować