zapraszam na moją modyfikacje klasycznego deseru. Wszyscy znają malinową wersję...a stworzyłam gruszkową wersji w nieco lżejszym wydanou. Nie dość, że pyszne w smaku to jeszcze ładnie się prezentuje :). Serdecznie zapraszam!
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Zielony biszkopt:
2 jajka rozm. M
50 g ksylitolu
50 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
55 g szpinaku baby
30 g oleju rzepakowego
Beza:
2 białka
85 g ksylitolu
5 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Lebnah:
550 g jogurtu greckiego lekkiego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo:
1 duża gruszka
1 galaretka gruszkowa+200 ml wrzątku
Gruszkowa chmurka ( wersja lekka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zielony biszkopt:
Ze szpinaku oderwać twarde ogonki. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać olej i zmiksować na papkę.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna piane. Następnie stale miksując dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodac mus szpinakowy i delikatnie wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i po raz ostatni delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Piec w 170 st okolo25-30 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie.
2.Lebnah:
Wieczorem przed przygotowaniem ciasta należy sito wylozyc ręcznikiem papierowym. Wylać jogurt i zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia wymieszać Lebnah z ksylitolem i ekstraktem.
3.Beza:
Białka ubić na sztywną piane z solą. Następnie dodawać ksylitol i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć beze na kształt okręgu o średnicy 18 cm. Suszyć w 130-140 st okolo 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić aż ostygnie.
4.Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Gruszkę pokroić w małą kostkę. Ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką, gdy ta będzie na granicy tężenia. Wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie wyłożyć na nią lebnah i ułożyć bezę.
Smacznego!
Komentarze