Gruszkowa chmurka ( wersja lekka)

  • wyświetlono: 413 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

zapraszam na moją modyfikacje klasycznego deseru. Wszyscy znają malinową wersję...a stworzyłam gruszkową wersji w nieco lżejszym wydanou. Nie dość, że pyszne w smaku to jeszcze ładnie się prezentuje :). Serdecznie zapraszam!

20191005_083333
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Zielony biszkopt:
2 jajka rozm. M
50 g ksylitolu
50 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
55 g szpinaku baby
30 g oleju rzepakowego
Beza:
2 białka
85 g ksylitolu
5 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Lebnah:
550 g jogurtu greckiego lekkiego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo:
1 duża gruszka
1 galaretka gruszkowa+200 ml wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszkowa chmurka ( wersja lekka)

  • 1. Zielony biszkopt:
    Ze szpinaku oderwać twarde ogonki. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać olej i zmiksować na papkę.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna piane. Następnie stale miksując dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodac mus szpinakowy i delikatnie wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i po raz ostatni delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Piec w 170 st okolo25-30 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie.
  • 2. Lebnah:
    Wieczorem przed przygotowaniem ciasta należy sito wylozyc ręcznikiem papierowym. Wylać jogurt i zostawić na całą noc w lodówce.
    Następnego dnia wymieszać Lebnah z ksylitolem i ekstraktem.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywną piane z solą. Następnie dodawać ksylitol i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć beze na kształt okręgu o średnicy 18 cm. Suszyć w 130-140 st okolo 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić aż ostygnie.
  • 4. Wykonanie:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Gruszkę pokroić w małą kostkę. Ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką, gdy ta będzie na granicy tężenia. Wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie wyłożyć na nią lebnah i ułożyć bezę.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakgruszkiCiasto z galaretkądo kawybiszkopt szpinakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

MALINOWA CHMURKA

Dodane przez: poezjasmaku

TRUSKAWKOWA CHMURKA

LEKKIE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka , czyli lekkie...

Malinowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Malinowa chmurka

Smakowite połączenie galaretki...

Malinowa chmurka

Dodane przez: rene70

Malinowa Chmurka

Przepyszne ciasto, robi wrażenie...

Malinowa chmurka

Dodane przez: dragonik7

Malinowa chmurka

Ten, kto próbował tego ciasta choć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE