Gruszkowa chmurka ( wersja lekka)

  • wyświetlono: 341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

zapraszam na moją modyfikacje klasycznego deseru. Wszyscy znają malinową wersję...a stworzyłam gruszkową wersji w nieco lżejszym wydanou. Nie dość, że pyszne w smaku to jeszcze ładnie się prezentuje :). Serdecznie zapraszam!

DSC_2787-4
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Zielony biszkopt:
2 jajka rozm. M
50 g ksylitolu
50 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
55 g szpinaku baby
30 g oleju rzepakowego
Beza:
2 białka
85 g ksylitolu
5 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Lebnah:
550 g jogurtu greckiego lekkiego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo:
1 duża gruszka
1 galaretka gruszkowa+200 ml wrzątku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gruszkowa chmurka ( wersja lekka)

  • 1. Zielony biszkopt:
    Ze szpinaku oderwać twarde ogonki. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać olej i zmiksować na papkę.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna piane. Następnie stale miksując dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodac mus szpinakowy i delikatnie wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i po raz ostatni delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Piec w 170 st okolo25-30 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie.
  • 2. Lebnah:
    Wieczorem przed przygotowaniem ciasta należy sito wylozyc ręcznikiem papierowym. Wylać jogurt i zostawić na całą noc w lodówce.
    Następnego dnia wymieszać Lebnah z ksylitolem i ekstraktem.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywną piane z solą. Następnie dodawać ksylitol i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć beze na kształt okręgu o średnicy 18 cm. Suszyć w 130-140 st okolo 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić aż ostygnie.
  • 4. Wykonanie:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Gruszkę pokroić w małą kostkę. Ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką, gdy ta będzie na granicy tężenia. Wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie wyłożyć na nią lebnah i ułożyć bezę.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakgruszkiCiasto z galaretkądo kawybiszkopt szpinakowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: rene70

Malinowa Chmurka

Przepyszne ciasto, robi wrażenie...

Malinowa chmurka z kokosem

Dodane przez: 2milutka

Malinowa chmurka z kokosem

Kruchy spód, galaretka z malin,...

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto Wiśniowa chmurka

Przepis inspirowany ciastem Agrestowa...

Ciasto "Pomarańczowa chmurka"

Dodane przez: Marianna16

Ciato "Pomarańczowa chmurka"

Pyszne 3 warstwowe ciasto z lekkim...

Ciasto gruszkowe

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto gruszkowe

Pyszny biszkopt przełożony musem...

Jabłkowy obłoczek

Dodane przez: juchab

Ciasto jabłkowa chmurka

Mój Mąż powiedział, że to ciasto...