Gruszki ze śliwkami w sosie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne połączenie gruszek i śliwek w sosie z wina z przyprawami. To ulubiony deser naszej rodziny. Nie było wśród znajomych osób którym by nie smakował, wszyscy zgodnie mówią że to połączenie jest cudowne dla podniebienia.

  • 35 min

Składniki:

  • gruszki twarde - 3 szt.
    śliwki węgierki - 40 dag
    cukier trzcinowy - 1 łyżka
    kora cynamonu - kawałek
    wino czerwone półsłodkie - 400 ml
    goździki - 3 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki ze śliwkami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć śliwki, podzielić na pół i wyjąć pestki. Do rondla wlać 400 ml wody, wsypać cukier i włożyć korę. Zagotować.
    Do gotującej się wody dodać śliwki . Gotować około 3 minuty, wystawić.
    Gruszki obrać i gotować przez 15 minut na małym ogniu w winie z dodatkiem goździków. Gruszki wyłożyć na talerze. Na około położyć śliwki.
    100 ml wody ze śliwek wymieszać z 200 ml wina z gotowania gruszek. Polać deser przygotowanym tak sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować