Pyszne połączenie gruszek i śliwek w sosie z wina z przyprawami. To ulubiony deser naszej rodziny. Nie było wśród znajomych osób którym by nie smakował, wszyscy zgodnie mówią że to połączenie jest cudowne dla podniebienia.
35 min
Składniki:
gruszki twarde - 3 szt.
śliwki węgierki - 40 dag
cukier trzcinowy - 1 łyżka
kora cynamonu - kawałek
wino czerwone półsłodkie - 400 ml
goździki - 3 szt.
Gruszki ze śliwkami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć śliwki, podzielić na pół i wyjąć pestki. Do rondla wlać 400 ml wody, wsypać cukier i włożyć korę. Zagotować.
Do gotującej się wody dodać śliwki . Gotować około 3 minuty, wystawić.
Gruszki obrać i gotować przez 15 minut na małym ogniu w winie z dodatkiem goździków. Gruszki wyłożyć na talerze. Na około położyć śliwki.
100 ml wody ze śliwek wymieszać z 200 ml wina z gotowania gruszek. Polać deser przygotowanym tak sosem.
Komentarze