Gruszki z cytryną w syropie

  • wyświetlono: 9524 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Gruszki w syropie w zimie ale nie tylko, są świetnym dodatkiem do deserów, lodów a także do wypieku ciast.

alaaa

Składniki


gruszki dowolna ilość
cytryny
Zalewa:
0,5 l wody
300 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki z cytryną w syropie

  • 1. Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Cytryny umyć i sparzyć. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć gruszki pionowo w słoikach i dodać po 2-3 cienkie plasterki cytryny. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. gorącą zalewą zalać gruszki i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15-20 minut w zależności jak twarde są gruszki.

Porady

Do przygotowania takich przetworów lepiej użyć gruszek twardych by trzymały się w całości i nie rozgotowały podczas pasteryzacji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadania_dla_urodysezonowe_przysmakigruszkiPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Gruszki w syropie do słoików

Dodane przez: Mniam1

Gruszki w syropie do słoików

Gruszki w słodkim syropie, który...

.

Dodane przez: Anitka0804

Gruszki w syropie

Pyszne owoce zanurzone w lekkim...

Cytryny w syropie

Dodane przez: ewaeu

Cytryny w syropie

Cytryny w słoiczku, to takie moje...

gruszki w syropie

Dodane przez: karolinajedynak24

GRUSZKI W SYROPIE

Gruszki w sezonie jesiennym goszczą...

image-0x0c0xu

Dodane przez: Kasia_S

Cytryny w syropie

świetny dodatek do herbaty

Dodane przez: KingaM4444

Gruszki w syropie

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE