Gruszki w winnym sosie

0 (0 ocen)

Uwielbiam ten piękny deser

Składniki:

  • 4 jędrne gruszki
    3 szklanki czerwonego deserowego wina
    1 ½ szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 goździki
    1 laska cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Gruszki w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki cienko obieramy,pozostawiając ogonki.
  • 2. Do garnka wlewamy wino dodając wszystkie przyprawy i cukier.Doprowadzamy do wrzenia i ieszamy do rozpuszczenia cukru.
  • 3. Wkładamy gruszki i gotujemy ok.20 minut,aż będą lekko szkliste i nabiorą pięknego czerwonego koloru.
  • 4. Owoce wyjmujemy delikatnie łyżką,układamy na talerzu ogonkami do góry.
  • 5. Syrop gotujemy na dużym ogniu 5 minut tak,aby wytworzył się gęsty winny sos.Sos zacznie gęstnieć jak będzie stygnąć.
  • 6. Gruszki i sos chłodzimy Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować