Gruszki w winie

0 (0 ocen)

Deser dla smakoszy, napewno zadowoli niejedno podniebienie. Odrobina luksusu w domowym zaciszu.

Składniki:

  • 4 gruszki Kaiser
    500 ml czerwone wino wytrawne
    100 gr cukier
    cynamon 1 łyżeczka
    1 goździk
    skórka z 1 cytryny
    1/2 laski wanili

Gruszki w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na patelnie lub do szerokiego naczynia wlać wino, dodać cukier,wanilię, goździka, cynamon,skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia.
  • 2. 2.Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,włożyć do patelni, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 20-25 minut.W połowie gotowania gruszki obrócić. W tym czasie z wina powinien zrobić się gęsty syrop, jeśli po wyjęciu gruszek,nie jest gęsty, pogotować kilka minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia.
  • 3. 3.Gruszki podawać lekko ciepłe lub zimne razem z syropem winnym.Można też podać z syropem winnym i bitą śmietaną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy