Gruszki w syropie z pigwą

  • wyświetlono: 1402 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Robię je każdego roku, gruszki pochodzą z mojego ogródka. Są pyszne, dodatek pigwy sprawia że gruszki nie ciemnieją i zachowują swój naturalny wygląd i smak.

  • 15min

Składniki

Składniki:
Syrop:
1 litr wody
1/2 kg cukru
1 kg twardych gruszek
1-2 dojrzałe jabłuszka pigwy

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki w syropie z pigwą

  • 1. Wykonanie: składniki na syrop zagotować do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Na wierzchu ułożyć połówkę jabłuszka pigwy, zalać syropem. Słoiki ustawić w dużym garczku, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Gorące odwrócić zakrętką w dół, wystudzić.

Porady

1.do słoików można dodać 1-2 goździki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Gruszki w syropie

Tak przygotowane gruszki mogą być,...

Tak wygladaja gotowe gruszki w sloikach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gruszki w syropie.

Pyszny orzezwiajacy napoj na upalne...

Gruszki w syropie do słoików

Dodane przez: Mniam1

Gruszki w syropie do słoików

Gruszki w słodkim syropie, który...

oki

Dodane przez: ewcia8357

Gruszki w syropie

na zimę

Gruszki w syropie

Dodane przez: JOANNA 55a

Gruszki w syropie

do deserów i na kompot, po rozcieńczeniu

Dodane przez: KingaM4444

Gruszki w syropie

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE