Gruszki w syropie

  • wyświetlono: 2537 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

do deserów i na kompot, po rozcieńczeniu

IMG_1811
  • 4 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Gruszki lub jabłka, nie mogą być zbyt kruche
Syrop:
6 szklanek wody
3 szklanki cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki w syropie

  • 1. Zagotować składniki syropu.
    Owoce obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki, odrzucając gniazda nasienne.
    Ułożyć w słoiki i zalać gorącym syropem.
    Pasteryzować 7-10 minut, nie za długo, aby owoce się nie rozpadły

Porady

Syropu wystarczy na ok 4 słoiki litrowe

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiPrzetworygruszki na zimęgruszki w syropie

Komentarze

Podobne przepisy

Jeden słoiczek zrobiłam z ogonkami, świetnie się będą prezentować takie gruszki w deserach

Dodane przez: ankamg3

Gruszki w syropie

Świetny a zarazem prosty sposób...

Gruszki w syropie z pigwą

Dodane przez: bienpyt

Gruszki w syropie z pigwą

Robię je każdego roku, gruszki...

oki

Dodane przez: ewcia8357

Gruszki w syropie

na zimę

Tak wygladaja gotowe gruszki w sloikach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gruszki w syropie.

Pyszny orzezwiajacy napoj na upalne...

Gruszki w syropie z korzenną nutą

Dodane przez: ewaeu

Gruszki w syropie z korzenną nutą

Jeśli ma się fartuszek gruszek,...

Gruszki w syropie

Dodane przez: Czarnaewelinka

GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU...

Gruszki w tym syropie są przepyszne....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE