Gruszki w syropie

  • wyświetlono: 931 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Świetny a zarazem prosty sposób na przygotowanie gruszek do ciast, deserów czy po prostu do zjedzenia. Dostałam gruszki od sąsiadki, nie wiem ile ich było wagowo, nieduża reklamówka. Z tego wyszło mi 4 słoiczki 0,9 l i jeden 0,7 l. Do tego zużyłam 1,5 l wody

ankamg3
  • 120min

Składniki

Twarde i zdrowe gruszki
1 l wody
2 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki w syropie

  • 1. Gruszki obrać, większe podzielić na ćwiartki, mniejsze na pół, wydrążyć gniada nasienne wraz z pestkami, ułożyć szczelnie ale delikatnie nie zgniatając w słoikach
  • 2. Do garnka wlać wodę dodać cukier, zagotować i gorącym syropem zalać gruszki.
  • 3. Dno garnka wyłożyć ściereczką, słoiki i zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików, od momentu zagotowania się wody w garnku pasteryzować je przez godzinę.
  • 4. Następnie wyjąć słoiczki z gruszkami w syropie, ustawić je do góry dnem i przykryć ściereczką aż wystygną .

Porady

Ja użyłam twardych gruszek, miększe gruszki można pasteryzować krócej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

oki

Dodane przez: ewcia8357

Gruszki w syropie

na zimę

Tak wygladaja gotowe gruszki w sloikach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gruszki w syropie.

Pyszny orzezwiajacy napoj na upalne...

Gruszki w syropie

Dodane przez: JOANNA 55a

Gruszki w syropie

do deserów i na kompot, po rozcieńczeniu

Dodane przez: KingaM4444

Gruszki w syropie

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

Gruszki w syropie

Dodane przez: Czarnaewelinka

GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU...

Gruszki w tym syropie są przepyszne....

Jabłka lub Gruszki w syropie

Dodane przez: JOANNA 55a

Jabłka lub Gruszki w syropie

Idealne do deserów lub na kompot

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE