Gruszki w syropie

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Świetny a zarazem prosty sposób na przygotowanie gruszek do ciast, deserów czy po prostu do zjedzenia. Dostałam gruszki od sąsiadki, nie wiem ile ich było wagowo, nieduża reklamówka. Z tego wyszło mi 4 słoiczki 0,9 l i jeden 0,7 l. Do tego zużyłam 1,5 l wody

  • 2 godz.

Składniki:

  • Twarde i zdrowe gruszki
    1 l wody
    2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, większe podzielić na ćwiartki, mniejsze na pół, wydrążyć gniada nasienne wraz z pestkami, ułożyć szczelnie ale delikatnie nie zgniatając w słoikach
  • 2. Do garnka wlać wodę dodać cukier, zagotować i gorącym syropem zalać gruszki.
  • 3. Dno garnka wyłożyć ściereczką, słoiki i zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików, od momentu zagotowania się wody w garnku pasteryzować je przez godzinę.
  • 4. Następnie wyjąć słoiczki z gruszkami w syropie, ustawić je do góry dnem i przykryć ściereczką aż wystygną .

Porady

Ja użyłam twardych gruszek, miększe gruszki można pasteryzować krócej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować