Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
60 min
Dla 3 osób
Składniki:
-gruszki ok. 3 kg
-1,5 litra wody
-1,5 kg cukru
-laska cynamonu
-laska wanilii lub cukier waniliowy
-goździki (po 2-3 na słoik)
-duży garnek lub miska z wodą i sokiem z cytryny
Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka lub miski z wodą z sokiem z cytryny (oocjonalnie kwasek cytrynowy), zapobiegnie to ciemnieniu owoców. Zagotowujemy wodę z cukrem, wanilią i cynamonem. Napełniamy słoiki gruszkami, wrzucamy goździki i zalewamy owoce. Zamykamy słoiki, umieszczamy ja w garnku z wodą i pasteryzujemy około 15-20 minut. Innym sposobem jest wrzucenie owoców do gotującego się syropu i gotowanie gruszek około pół godziny. Następnie przekładamy owoce, napełniamy kompotem słoiki i gorące zakręcamy. Dla pewności można jeszcze pasteryzować około 10 minut.
Komentarze