Gruszki w syropie

  • wyświetlono: 272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 3 porcje
  • 60min

Składniki

-gruszki ok. 3 kg
-1,5 litra wody
-1,5 kg cukru
-laska cynamonu
-laska wanilii lub cukier waniliowy
-goździki (po 2-3 na słoik)
-duży garnek lub miska z wodą i sokiem z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki w syropie

  • 1. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka lub miski z wodą z sokiem z cytryny (oocjonalnie kwasek cytrynowy), zapobiegnie to ciemnieniu owoców. Zagotowujemy wodę z cukrem, wanilią i cynamonem. Napełniamy słoiki gruszkami, wrzucamy goździki i zalewamy owoce. Zamykamy słoiki, umieszczamy ja w garnku z wodą i pasteryzujemy około 15-20 minut. Innym sposobem jest wrzucenie owoców do gotującego się syropu i gotowanie gruszek około pół godziny. Następnie przekładamy owoce, napełniamy kompotem słoiki i gorące zakręcamy. Dla pewności można jeszcze pasteryzować około 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gruszki w syropie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gruszki w syropie z pigwą

Dodane przez: bienpyt

Gruszki w syropie z pigwą

Robię je każdego roku, gruszki...

Tak wygladaja gotowe gruszki w sloikach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gruszki w syropie.

Pyszny orzezwiajacy napoj na upalne...

oki

Dodane przez: ewcia8357

Gruszki w syropie

na zimę

Gruszki w syropie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gruszki w syropie

do deserów i na kompot, po rozcieńczeniu

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Gruszki w syropie

Tak przygotowane gruszki mogą być,...

Jabłka lub Gruszki w syropie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Jabłka lub Gruszki w syropie

do deserów lub na kompot