Gruszki w syropie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • -gruszki ok. 3 kg
    -1,5 litra wody
    -1,5 kg cukru
    -laska cynamonu
    -laska wanilii lub cukier waniliowy
    -goździki (po 2-3 na słoik)
    -duży garnek lub miska z wodą i sokiem z cytryny

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka lub miski z wodą z sokiem z cytryny (oocjonalnie kwasek cytrynowy), zapobiegnie to ciemnieniu owoców. Zagotowujemy wodę z cukrem, wanilią i cynamonem. Napełniamy słoiki gruszkami, wrzucamy goździki i zalewamy owoce. Zamykamy słoiki, umieszczamy ja w garnku z wodą i pasteryzujemy około 15-20 minut. Innym sposobem jest wrzucenie owoców do gotującego się syropu i gotowanie gruszek około pół godziny. Następnie przekładamy owoce, napełniamy kompotem słoiki i gorące zakręcamy. Dla pewności można jeszcze pasteryzować około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy