Gruszki w sosie waniliowym

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować dla męża i córeczki. Cieszy mnie, że moje potrawy im smakują. Przepis na gruszkidostałam od koleżanki. Jest szybki i tani.

Składniki:

  • ● 4 gruszki
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● cynamon
    ● 1/2 laski wanilii
    ● 1/2 szkl. wody
    ● 2 goździki.
    Sos: 2 żółtka
    ● 3 łyżki cukru
    ● 1 płaska łyżka mąki
    ● 1 szkl. mleka
    ● kawałek laski wanilii
    ● mały kieliszek alkoholu owocowego
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki w sosie waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy
    wodę z cukrem. Dodajemy sok
    z cytryny, goździki, wanilię
    i szczyptę cynamonu.
  • 2. Z gruszek wydrążamy gniazda
    nasienne. Owoce obieramy,
    zostawiając ogonki, i pionowo
    wkładamy do syropu cynamonowego.
    Gotujemy kilkanaście
    minut i pozostawiamy w syropie
    do wystygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy sos: żółtka
    ucieramy z cukrem i rdzeniem
    wanilii. Dodajemy mąkę,
    przegotowane ciepłe mleko,
    mieszamy. Podgrzewamy, mieszając,
    aż powstanie dość
    gęsty krem. Wlewamy alkohol.
    Gruszki polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować