Gruszki w sosie korzennym z lodami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudowny aromat unosi się w całym domu podczas przygotowania tego deseru.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 gruszki
    1 szkl wody
    1/2 laski wanilli
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    1/3 łyżeczki imbiru w proszku
    1 szczypta kardamonu
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki kakao
    3 łyżki migdałów w płatkach
    4 gałki lodów waniliowych

Gruszki w sosie korzennym z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy wodę, miód, dodajemy wanilię i resztę przypraw. Zagotowujemy.
  • 2. Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Wrzucamy do syropu i gotujemy do miękkości, co chwila obracając.
  • 3. Prażymy migdały na suchej patelni.
  • 4. Układamy gruszki na talerzu, polewamy pozostałym sose, posypujemy płatkami i podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy