Idealny deser do obiadu, ciekawe połączenie śmietany, gruszek i galaretek. Dodatek czekolady ożywi smak deseru. Taki słodki pucharek dla dorosłych o dla dzieci.
25 min
Składniki:
Składniki:
4 pucharki
330 ml śmietany 30%
2 galaretki - u mnie wiśniowa i cytrynowa
2 gruszki z syropu
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
50 gram gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Do dekoracji dodatkowo wiórki kokosowe.
Gruszki w śmietanie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: gruszki osaczyć z zalewy, pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić osobno w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Śmietanę schłodzoną ubić z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno, dodać tężejącą żelatynę, wymieszać. Zastygniętą galaretkę łyżeczką przełożyć część do pucharków, wylać część śmietany, znów ułożyć galaretki, potem śmietanę. Na wierzch pucharków ułożyć pokrojoną gruszkę. Odstawić do zastygnięcia. Czekoladę rozpuść w 2 łyżkach mleka, lekko przestudzoną wylać na wierzch pucharków. Udekorować dodatkowo wiórkami kokosowymi. Do każdego pucharka na wierch dodać plasterek gruszki.
Porady
1Zamiast płynnej czekolady można dodać czekoladę w postaci wiórek.
Komentarze