Gruszki w occie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Gruszki w occie są dobrym dodatkiem do mięs.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - gruszki: 1 kilogram
    - ocet: 0.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - cukier: 12 dekagramów
    - goździki: 6 sztuk

Gruszki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać przekroić na 4 części, wydrążyć nasiona. Zagotować ocet z wodą, cukrem i goździkami. Do wrzącego lukru włożyć gruszki i gotować na małym ogniu, aż sok zrobi się lekko różowy i gęsty jak miód. Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy