Pyszny deser można podać nawet na przyjęcieniestety tylko dla dorosłych
10 min
Składniki:
4 twarde gruszki
500 ml czerwonego wina słodkiego
cynamon,kardamon,gożdziki, miód wanilia do smaku
czekolada mleczna
sok wycisniety z połowy cytryny'
0,5 szklanki wody
5 łyżek mleka
Gruszki w czerwonym winie polane czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę dodajemy ok 2 łyzki miodu , podgrzewamy, gdy miód sie rozpuści dolewamy wino. Wino doprawiamy do smaku. Gruszki obieramy , zostwawiamy ogonki, natomiast wycinamy spód gniazda i ścinamy na plasko żeby gruszki staly na talerzu. Gruszki wkladamy do gotującego sie wina . Gotujemy 30 minut pod przykryciem. W kompieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, ja miałam niestety tylko z orzechami, dodajemy mleko i dokladnie mięszamy. Na talerzu układamy gruszki, polewamy je czekoladą. Podajemy na gorąco:)
Porady
Dla dzieci można przyżądzić takie same gruszko np zastępując wino sokiem owocowym.
Komentarze