Gruszki w czerwonym winie polane czekoladą

4.5 (160 ocen)

  • 10 min

Pyszny deser można podać nawet na przyjęcieniestety tylko dla dorosłych

  • 10 min

Składniki:

  • 4 twarde gruszki
    500 ml czerwonego wina słodkiego
    cynamon,kardamon,gożdziki, miód wanilia do smaku
    czekolada mleczna
    sok wycisniety z połowy cytryny'
    0,5 szklanki wody
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki w czerwonym winie polane czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę dodajemy ok 2 łyzki miodu , podgrzewamy, gdy miód sie rozpuści dolewamy wino. Wino doprawiamy do smaku. Gruszki obieramy , zostwawiamy ogonki, natomiast wycinamy spód gniazda i ścinamy na plasko żeby gruszki staly na talerzu. Gruszki wkladamy do gotującego sie wina . Gotujemy 30 minut pod przykryciem. W kompieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, ja miałam niestety tylko z orzechami, dodajemy mleko i dokladnie mięszamy. Na talerzu układamy gruszki, polewamy je czekoladą. Podajemy na gorąco:)

Porady

Dla dzieci można przyżądzić takie same gruszko np zastępując wino sokiem owocowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować