Gruszki nadziewane orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gruszki z orzechami polane miodem..... pysznie:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki: 2 sztuki
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - białko jajka: 1 sztuka
    - miód: 1 łyżka
    - woda: 4 szklanki
    - cytryna (sok): 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki

Gruszki nadziewane orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej Gdy gruszki będziemy gotować w płytkim, ale o szerokim dnie naczyniu
  • 2. Obieramy gruszki, przecinamy wzdłuż,usuwamy gniazda nasienne
  • 3. Do gotującej się wody wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny, gdy cukier się rozpuści władamy obrane gruszki - gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
  • 4. Orzechy wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy cukier puder i biało - rozdrabniamy - postanie nam gęsta masa. Ja rozdrabniam dosłownie przez 5 sekund - lubię gdy zostają malutkie kawałki orzechów. Jednak gdy będziecie rozdrabniać dłużej powstanie jednolita masa orzechowa
  • 5. Wyciągamy gruszki, dodajemy do "dołeczka" który powstał po wydrążeniu rozdrobnione orzechy, polewamy miodem i podajemy:)

Komentarze

Podobne przepisy