Gruszki korzenne

0 (0 ocen)

  • 35 min

Deser, który wymyśliłam dla męża na urodziny.

  • 35 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody;
    3/4 szklanki cukru;
    łyżka przypraw korzennych, np.: cynamonu, imbiru i gałki muszkatałowej;
    łyżka masła;
    szklanka bakali, np.: rodzynek, orzechów i migdałów;
    4 - 5 gruszek

Gruszki korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, cukier, masło i przyprawy włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieją (ok. 30 minut). Dodać bakalie. Podgotować jeszcze ok. 5 minut.
  • 2. Gruszki umyć, poroić na połówki i wydrążyć (nie obierać). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć gruszki (wydrążeniem do góry). Zagłębienia powstałe po wydrążeniu wypełnić bakaliami. Włożyć do rogrzanego do 150 st. piekarnika i zapiekać ok. 50 minut. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy