Gruszki karmelizowane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealne do naleśników,lodów,lub można je zjeść bez niczego.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek
    8 łyżek cukru
    2 łyżki miodu
    kilka listków mięty
    kilka malin

Gruszki karmelizowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać,pokroić na czwórki,wydrążyć gniazda nasienne.
    2.Na patelni skarmelizować cukier,gdy będzie brązowy powoli dolać pół szklanki wody,dobrze wymieszać,do tego przełożyć gruszki,dusić do odparowania,następnie wlać miód i co chwilę mieszając,dusić,aż całość zgęstnieje.Dekorować listkami mięty i malinami.

Porady

W trakcie smażenia do gruszek można dorzucić kilka listków mięty,są bardziej orzeźwiające.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy