Gruszka z serem kozim i zielonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ta błyskawiczna francuska przekąska może uratować niejedną panią domu, gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi. Wystarczy gruszka, ser niekoniecznie kozi, garść orzechów i pieprz zielony.

  • 20 min

Składniki:

  • • 2 duże gruszki
    • 150 g twardego sera koziego
    • orzechy włoskie
    • zielony pieprz marynowany
    • sos balsamiczny

Gruszka z serem kozim i zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Gruszki ze skórką pokroić wzdłuż w 1/2 cm plastry.
    • Na każdym plastrze gruszki położyć plaster sera koziego.
    • Na serze ułożyć po 3 połówki orzecha włoskiego i kilka ziaren zielonego pieprzu.
    • Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w temp. 200 st.C przez 10-15 minut.
    • Gotowe gruszkowe kanapki pokropić sosem balsamicznym.

Porady

Zielony pieprz może zastąpić gruboziarnisty pieprz mielony. Natomiast sos balsamiczny można zastąpić płynnym miodem, co spowoduje, że gruszka nabierze francuskiego charakteru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy