gruszka z chrzanem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Jesienią chyba nikogo nie trzeba przekonywać do słodkich i chrupiących gruszek. To smarowidełko ma pikantną nutkę imbiru, cynamonu i chrzanu, które idealnie łączą się z mięsem. Początkowo jadłam je na gorąco jako dodatek do mięsa, ale następnego dnia przekonałam się, że nie ma nic lepszego do kanapek z gęsiną

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 8 szt. gruszek - odmiana konferencja
    1 słoiczek chrzanu - 185g
    cienki plasterek świeżego imbiru
    0,5 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
    2 łyżki miodu
    50 ml białego wytrawnego wina
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Gruszka z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy miód. Dodajemy starte gruszki i imbir - prażymy na miodzie. Po odparowaniu płynu z gruszek dodajemy wino i chrzan, przez około 2 minuty jeszcze podgrzewamy. Po wyłączeniu ognia doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i cynamonem. Mieszamy. Taką pastę można podawać do dań głównych jako dodatek na gorąco lub przełożyć do słoiczka i na zimno jeść jako dodatek do wędlin lub kanapek

Porady

Zamiast gotowego chrzanu można wykorzystać świeży korzeń, jeśli ktoś ma w ogródku :) Zamiast wina - można dodać octu jabłkowego, który zakonserwuje pastę i zrównoważy smaki ( chrzan pod wpływem cynamonu zmieni kolor na brązowy)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować