Gruszka w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, zostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Do garnka wlać wino, dodać miód i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Do wina dodać resztę składników: cynamon,laskę wanilii, goździki, skórkę z pomarańczy. Włożyć gruszki (idealnie, jeśli są całe przykryte winem). Gotować ok. 20 minut pod przykryciem. Jeśli gruszki nie są całkowicie zanurzone w winie, w połowie gotowania ostrożnie przekręcić na drugą stronę. Po tym czasie delikatnie wyjąć na talerz i postawić pionowo ( jeśli nie chcą stać delikatnie ściąć doł). Jeśli sos jest rzadki, gotować bez przykrycia aż do zredukowania i zgęstnienia. Wyjąć goździki, laskę wanilii i skórkę pomarańczową, a powstałym sosem polać gruszki.
Komentarze