Gruszka w lekkiej piance

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

delikatny i lekki deser o smaku gruszek

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 galaretka cytrynowa
    4 gruszki
    sok z 1 cytryny
    1 szklanka wody
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu

Gruszka w lekkiej piance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy.

    Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania gęstej pianki.

    Gruszki obieramy. 2 gruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości , najlepiej z ogonkami.

    Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadają. Studzimy.

    Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę oraz mus z gruszek. Ugotowane całe gruszki układamy w pucharku i zalewamy do 3/4 wysokości pianką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy