Gruszka w korzennym, czerwonym winie

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wcale nie smuci mnie chłód na dworze i deszczowe chmury. Jesień może być piękna, jeśli sobie ją taką stworzymy...
Cudowna, korzenna, gruszka...

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 gruszek (nie mogą być zbyt miękkie)
    250ml półwytrawnego wina
    100 ml wody
    cynamon,
    goździki
    imbir świeży
    laska wanilii
    cukier do smaku

Gruszka w korzennym, czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obierz, włóż do garnka, wino wymieszaj z wodą i przyprawami, zalej nim gruszki.
    Gruszki powinny być w całości zanurzone w winie. Gotuj na małym ogniu ok. 10min. Zostaw gruszki w winie do całkowitego wystygnięcia. Im dłużej zostawisz tym lepiej przejdą aromatem i smakiem. Ja zostawiam na ok.4 godz.
    Są cudowne, rozpływające się w ustach. Jako sos dodaje odrobinę melasy z granatem...Cudo, którym zachwycisz gości

Porady

Jako sos możesz rozpuścić gorzką lub białą czekolade, lub polać melasą z granatem..

Komentarze

Podobne przepisy