GRUSZKA W CIEŚCIE POMARAŃCZOWYM

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Rozpływająca się w ustach gruszka schowana pod chrupiącym ciastem z nutką pomarańczy.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki mleka
    - sok z 1 pomarańczy
    - 1 jajko
    - cukier waniliowy
    - 2 łyżki cukru

    DODATKOWO
    - 2-3 dojrzałe gruszki
    - bita śmietana
    - pokrojone migdały

Gruszka w cieście pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: jajko rozbić z cukrami, dodać mleko i sok. Następnie dodać mąkę. Rozmieszać do uzyskania jednolitej masy.
    Gruszki obrać i pokroić na krążki. Obtoczyć w cieście i piec na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
    Placuszki lekko przestudzić. Podawać z bitą śmietaną i migdałami.

Komentarze

Podobne przepisy