Gruszka pięknej Heleny

0 (0 ocen)

  • 10 min

Błyskawiczny,wykwintny deser...rozpływający się w ustach owocowo-czekoladową słodyczą...

  • 10 min

Składniki:

  • 4 gruszki
    1 cukier waniliowy (16 gram)
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
    100 gram białej czekolady (bez dodatków)
    4 kostki mlecznej czekolady
    4 łyżki płatków migdałowych
    4 precelki czekoladowe lub inna dekoracja z czekolady

Gruszka pięknej heleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki dokładnie umyć,obrać,(nie pozbywając się ogonków).Można,(ale nie jest to konieczne) wydrążyć gniazda(od spodu).Wodę zagotować z cukrem waniliwoym,gożdzikami,cynamonem.Gruszki gotować w powstałym syropie przez 8 minut.Następnie wystudzić.
  • 2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Gruszki układać na talerzach deserowych,oblewać powstałym sosem czekoladowym,następnie do części sosu włożyć kostkę mlecznej czekolady i ponownie polewać gruszki. Obłożyć płatkami migdałów.Każdą gruszkę udekorować precelkiem czekoladowym.

Porady

Gruszkę można podać też z mleczną lub gorzką czekoladą zamiast białej.Kąpiel wodna:czekoladę rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą,tak,aby nie dotykała lustra wody).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy