Grillowany bakłażan z czosnkiem, serwowany z ziołowym kurczakiem i młodą marchewką z odrobiną masła. Pełny związków fitochemicznych o właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotworowych.
Gruszka miłosna z kurczakiem i młodą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę lub olej, wsypać paprykę, suszony tymianek, pieprz ziołowy, szałwię, wymieszać.
2.Piersi kurczaka umyć, posolić,obtoczyć w marynacie, odstawić na 90 minut do lodówki.
3.Rozgrzać grill lub patelnię grillową.
4.Bakłażany umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny (usuniemy w ten sposób goryczkę ), odstawić na 8-10 minut, spłukać, osuszyć, posmarować delikatnie olejem, (używając pędzelka), natrzeć czosnkiem,lekko posolić, grillować z obu stron aż do zrumienienia. Zdjąć z grilla ułożyć na talerzu, posypać płatkami kolorowej papryki i natką pietruszki.
5.Marchewkę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewki, dodać odrobinę masła,oprószyć delikatnie solą, podsmażyć, aż zmięknie. Dodatek masła sprawi, że bedzie ona mieć piękny kolor i wspaniały smak.
6.Piersi kurczaka grillować około 10-12 minut ( powinny być w całości upieczone , jeżeli owiniemy je folią aluminiową będa bardziej soczyste, a dzięki dodatkowi papryki będą mieć piękny kolor).
7.Rady: można zrezygnować z dodatku masła do marchewki, jeżeli liczymy kalorie,ale bakłażan ma ich tak niewiele, że łyżeczka masła nie jest grzechem. Można także pominąć smarowanie plastrów bakłażana olejem, a od razu natrzeć je czosnkiem.
Komentarze