Gruscok, czyli zupa z gruszek

4.5 (157 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Grusconka, garus, gruscok, polewka gruszkowa, to nazwy zupy ze świeżych lub suszonych gruszek, najczęściej gruszek polnych. Zupa gruszkowa była bardzo popularną zupą w województwie łódzkim.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki: 0.5 kilograma
    - śmietana: 250 gramów
    - mąka: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gruscok, czyli zupa z gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy i kroimy w cząstki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • 2. Ugotowane gruszki przecieramy przez sito. Zagęszczamy mąką i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą do smaku.
  • 3. Grusconkę podajemy z ugotowanymi, gorącymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować