Groszek z marchewką w sosie winno-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniały dodatek do dania głównego. Dla nas zaraz po buraczkach do mielonych kotletów.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szt cebuli
    400 g marchewki
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka mąki
    125 ml białego wytrawnego wina
    700 g mrożonego groszku
    200 g słodkiej śmietany 18%
    2 łyżki soku z cytryny
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Groszek z marchewką w sosie winno-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Groszek z marchewką w sosie winno-śmietanowym 1. Cebule siekamy.
    Marchewki kroimy na plasterki.
    Masło wraz z olejem rozgrzewamy w dużym rondlu, wrzucamy cebulę i szklimy ją przez około 5 min.
    Następnie dodajemy marchew, krótko dusimy pod przykryciem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano, podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 10 min pod przykryciem.
    Następnie dodajemy groszek, dusimy przez 10 min, po czym wlewamy śmietanę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i lekko odparowujemy ( nie gotujemy ). Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy