Groszek ptysiowy domowym sposobem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczny dodatek do kremowych zup.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto parzone:
    500 ml wody
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    100 g masła
    szczypta soli morskiej
    8 jajek

Groszek ptysiowy domowym sposobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę, a na dnie garnka, zacznie powstawać biały nalot. Ciasto studzimy.
    Ciasto miksujemy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Ciasto powinno być lśniące i mieć konsystencje gęstej śmietany.

    Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy róg i wyciskamy małe kuleczki.

    Pieczemy 200°C przez około 10 minut. Studzimy, wysuszone przechowujemy w słoiku. Używamy do kremowych zup lub do sałatek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy