Grochówka z połówkami grochu

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

U nas dziś grochóweczka może nie na kościach wędzonych czy wędzonce ale ugotowana z tego co posiadałam w domu i powiem wam że niczym się nie różni od tej która jest gotowana na wędzonce. Wystarczy tylko dobrze doprawić i smak mega.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
    150 g marchewki,
    300 g kiełbasy wieprzowej,
    20 g natki pietruszki,
    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
    200 g grochu łuskanego połówek,
    1 czubata łyżka mąki pszennej,
    1 łyżka oleju,
    1 liść laurowy,
    3 ziela angielskie,
    1 czubata łyżka majeranku,
    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka z połówkami grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać łopatkę wieprzową oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość gotować do miękkości mięsa łopatkowego lub dowolnego jakie kto chce. Gdy już mięso w wywarze jest już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować do miękkości ziemniaków i grochu. W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotować kiełbasę pokroić ją w grubszą kostkę, na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć ją na rumiany kolor.
  • zupa 2. Gdy już ziemniaki z grochem są miękkie wtedy do zupy dodać usmażoną kiełbasę, ziela angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, chwilę pogotować na małym ogniu a w międzyczasie na patelnię wlać łyżkę oleju dodać łyżkę mąki i podsmażyć na rumiany kolor. Do podsmażonej mąki wlać gorący wywar z zupy, dokładnie wymieszać łyżka aby nie było klusek. Przygotowana zasmażkę wlać do gotującej się zupy i lekko przez chwilkę zagotować.
  • zupa 3. Jak już zupa pogotowała się i zaczyna ładnie gęstnieć wsypać pół łyżeczki cukru dla poprawy smaku wtedy wkroić świeżą natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia. Zupa wyszła bardzo smaczna i gęsta jak wojskowa i bez względu na to że była robiona na zwykłym mięsie równie pyszna wyszła tak że nic nie zostało. Gorącą zupę można podawać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym.
  • zupa 4. Ugotowana zupka wyszła tak dobra że rodzinka prawie o nią się biła. Dawno nie mieliśmy grochowej z połówek grochu dlatego chętnie się zjadło. Polecam ugotowanie tej zupki dość szybko się gotuje a jeszcze lepiej smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować