GROCHÓWKA z KABANOSEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta, o kremowej konsystencji lekko pachnąca wędzonką. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g suszonego grochu
    2 duże marchewki
    2 duże ziemniaki
    1 mała cebula
    1 listek laurowy
    ok. 20 dag kabanosów (lub innej wędzonej podsuszonej kiełbasy)
    1 łyżka masła
    sól 
    pieprz
    natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch przebrać (usuwając zanieczyszczenia), wypłukać conajmniej 2-3 razy w zimnej wodzie, a następnie w garnku gdzie będziemy gotować grochówkę namoczyć go przez całą noc.
  • 2. Natępnego dnia do garnka z grochem dodać pokrojoną w kostke marchewkę, cebulę w całości, listek laurowy i zacząć gotować. Po ok. 10 min. dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, pokrojone kabanosy, sól i pieprz. W trakcie gotowania w miarę potrzeby dodać wodę lub bulion (nie za duzo, grochówka musi być dość gęsta). Gotować do momentu, aż warzywa będą miekkie, a groch zacznie się rozgotowywać.
  • 3. Na sam koniec dodać masło, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kabanosy Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować