Jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta, o kremowej konsystencji lekko pachnąca wędzonką. Polecam!
60 min
Składniki:
500 g suszonego grochu
2 duże marchewki
2 duże ziemniaki
1 mała cebula
1 listek laurowy
ok. 20 dag kabanosów (lub innej wędzonej podsuszonej kiełbasy)
1 łyżka masła
sól
pieprz
natka z pietruszki
Grochówka z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch przebrać (usuwając zanieczyszczenia), wypłukać conajmniej 2-3 razy w zimnej wodzie, a następnie w garnku gdzie będziemy gotować grochówkę namoczyć go przez całą noc.
2.Natępnego dnia do garnka z grochem dodać pokrojoną w kostke marchewkę, cebulę w całości, listek laurowy i zacząć gotować. Po ok. 10 min. dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, pokrojone kabanosy, sól i pieprz. W trakcie gotowania w miarę potrzeby dodać wodę lub bulion (nie za duzo, grochówka musi być dość gęsta). Gotować do momentu, aż warzywa będą miekkie, a groch zacznie się rozgotowywać.
3.Na sam koniec dodać masło, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.
Komentarze