Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Uwielbiam grochówkę z soczewicą, gdyż jest smaczna i pożywna. Podaję ją na wigilię, gdyż nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez pysznej grochówki a ta jej wersja zdecydowanie taka jest! :)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    400 g grochu łuskanego, połówek
    100 g soczewicy czerwonej
    60 g włoszczyzny słupki, mrożonej
    cebula
    2 kostki rosołowe
    duży ząbek czosnku
    sól
    pieprz czarny mielony
    majeranek
    świeży lubczyk
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch przez noc moczymy w wodzie, następnego dnia mieszamy go i zlewamy zmętniałą wodę.
  • 2. Zalewamy świeżą i gotujemy około 70 minut do miękkości grochu (od czasu do czasu mieszając i zbierając pieniącą się wodę).
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 4. Woda, którą wlejemy do grochu wygotuje się podczas gotowania, dlatego po tych 70 minutach dolewamy 750 ml wody, wsypujemy soczewicę i włoszczyznę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając.
  • 5. W trakcie gotowania po 20 minutach wrzucamy kostki rosołowe i usmażoną cebulę.
  • 6. Pod koniec gotowania zupy dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawiamy zupę.
  • 7. Gotową grochówkę podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować