Uwielbiam grochówkę z soczewicą, gdyż jest smaczna i pożywna. Podaję ją na wigilię, gdyż nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez pysznej grochówki a ta jej wersja zdecydowanie taka jest! :)
1 godz. 50 min
Składniki:
Składniki na około 5 porcji:
400 g grochu łuskanego, połówek
100 g soczewicy czerwonej
60 g włoszczyzny słupki, mrożonej
cebula
2 kostki rosołowe
duży ząbek czosnku
sól
pieprz czarny mielony
majeranek
świeży lubczyk
Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch przez noc moczymy w wodzie, następnego dnia mieszamy go i zlewamy zmętniałą wodę.
2.Zalewamy świeżą i gotujemy około 70 minut do miękkości grochu (od czasu do czasu mieszając i zbierając pieniącą się wodę).
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
4.Woda, którą wlejemy do grochu wygotuje się podczas gotowania, dlatego po tych 70 minutach dolewamy 750 ml wody, wsypujemy soczewicę i włoszczyznę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając.
5.W trakcie gotowania po 20 minutach wrzucamy kostki rosołowe i usmażoną cebulę.
6.Pod koniec gotowania zupy dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawiamy zupę.
Komentarze