Grochówka z całego grochu

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś u nas grochówka z całego grochu. Dostaliśmy groch od gospodarza z jego własnego pola bez chemii i konserwantów, rósł sobie na łonie natury gdy padał deszcz i gdy świeciło słonko, taki najlepszy pachnący świeżością. Warzywa też mamy swoje bez chemii. A że domownikom zachciało się dziś grochowej to długo nie myśląc ugotowałam.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g żeberek surowych,

    75 g kiełbasy żywieckiej grubej,

    110 g szynki ogonowej wędzonej,

    1,5 szklanki grochu całego ( szklanka poj. 210 ml ),

    2 łyżki suszonych warzyw,

    8 ziarenek ziela angielskiego,

    4 małe liście laurowe,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),

    250 g marchwi,

    2,5 łyżeczki przyprawy Doprawka,

    2 łyżki oleju,

    1 łyżka z górką mąki,

    1,5 łyżki majeranku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka z całego grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grochowa 1. Przygotować groch dzień wcześniej najlepiej na noc namoczyć go w wodzie aby trochę napęczniał. W dzień gotowania zupy groch wypłukać. Do garnka wlać trzy litry wody dodać opłukany groch, marchew pokrojona dowolnie oraz żeberka. Całość gotować do miękkości mięsa na żeberkach oraz grochu.
  • grochowa 2. Jak już w gotowanym wywarze na żeberkach groch jest miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszone warzywa, przyprawę z solą np. doprawka lub ziarenka smaku, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już miękkie wsypać majeranek i nadal gotować na małym ogniu.
  • grochowa 3. W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu, na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać pokrojone w kostkę wędliny czyli kiełbasę żywiecką i szynkę ogonową i podsmażyć na rumiany kolor. Usmażoną kiełbasę z szynką dodać do gotującej się zupy i chwilę pogotować.
  • grochowa 4. W międzyczasie gdy zupa z podsmażoną kiełbasą się gotuje, na patelnię wlać łyżkę oleju dodać łyżkę mąki i podsmażyć mąkę z olejem na lekko brązowy kolor. Do podsmażonej mąki dodać 5 chochel wywaru z zupy i rozrobić tak aby nie było grudek. Przygotowana mąką zalać gotującą się zupę, zagotować i zdjąć z ognia.
  • grochowa 5. Zupa grochowa wyszła tak smaczna że nic nie zostało aż się zdziwiłam. Po za tym jeśli grochowa by chwile postała to będzie jeszcze smaczniejsza a najsmaczniejsza jest na drugi dzień. No ale nic nie poradzę że mojej rodzinie tak posmakowała że zjedli zanim się zdążyłam obejrzeć. Dobrze że sobie małą miseczkę zdążyłam nalać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować