Grochówka z boczkiem

0 (0 ocen)

Coś dla wielbicieli sycących, jesienno-zimowych zup :) Grochówa z boczkiem to jest to!

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego całego lub w połówkach
    25 g masła
    cebula
    4 plastry boczku
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    natka pietruszki

Grochówka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczyć w zimnej wodzie przez conajmniej 5 godzin.
    W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony na kawałki boczek i cebulę, podsmażyć przez około 5 minut.
  • 2. Nastepnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w kostkę selera naciowego, smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.
    Dodać odsączony groch i bulion, gotować na dużym ogniu przez około 10 minut, nastepnie zmniejszyć ogień i gotować przez około godzinę, aż groch zmięknie.
  • 3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Zupę rozlać do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy