Grochówka na wędzonce podana w bułce

0 (0 ocen)

Dziś zapraszam na jedną z najbardziej popularnych tradycyjnych zup polskich jaką jest grochówka.

Składniki:

  • 2 litry wody
    4 wędzone żeberka
    200 g kiełbasy
    300 g łuskanego grochu
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    łyżeczka otartego majeranku
    1 ząbek czosnku
    4 duże okrągłe bułki
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki

Grochówka na wędzonce podana w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zebraniu piany z gotującego się grochu wrzucamy wędzone żeberka, obraną włoszczyznę i resztę przypraw i odrobinę soli. Gotujemy do miękkości żeberek.
  • 2. Każdej z bułek odcinamy górę, wydrążamy środek i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni z termoobiegiem na około 8 minut, aby nam się ładnie przypiekły.
  • 3. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oliwie. W połowie gotowania dodajemy podsmażoną kiełbasę, solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu robimy zasmażkę: masło roztapiamy na patelni dodajemy mąkę i całość chwilę smażymy. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do gorącej zupy, posypujemy otartym w dłoniach majerankiem.
  • 4. Grochówkę podajemy we wcześniej przygotowanych bułkach.

Porady

łuskanego grochu tzw. połówek nie namaczamy przed gotowaniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy