Grochówka na wędzonce podana w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zebraniu piany z gotującego się grochu wrzucamy wędzone żeberka, obraną włoszczyznę i resztę przypraw i odrobinę soli. Gotujemy do miękkości żeberek.
2.Każdej z bułek odcinamy górę, wydrążamy środek i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni z termoobiegiem na około 8 minut, aby nam się ładnie przypiekły.
3.Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oliwie. W połowie gotowania dodajemy podsmażoną kiełbasę, solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu robimy zasmażkę: masło roztapiamy na patelni dodajemy mąkę i całość chwilę smażymy. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do gorącej zupy, posypujemy otartym w dłoniach majerankiem.
4.Grochówkę podajemy we wcześniej przygotowanych bułkach.
Porady
łuskanego grochu tzw. połówek nie namaczamy przed gotowaniem
Komentarze