Zapraszam na moją ulubioną zupke. Pyszna i sycącą, doskonale rozgrzewająca.
Składniki:
500 g kości wędzonych
200 g boczku wędzonego ze skórą
2,5-3 l wody
200 g grochu łuskanego
1 marchewka
1 cebula
700 g ziemniaków
3 liście laurowe
2 łyżki majeranku
2 łyżki natka piertuszki
sól
Grochówka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska), zalać wodą i wstawić na palnik. Dodać cebulę oraz majeranek, liście laurowe, natkę pietruszki. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz skórkę od boczku w kawałku dla aromatu, boczek może być surowy jak również parzony, zamiast boczku można też dodać cienkiej kiełbaski. Dodać groch i gotować aż mięsko na kościach będzie miękkie ok 1 godzinki. Potem wyjąć kości i skórę od boczku. Skórkę można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno i dodać pod koniec gotowania razem z ziemniakami i marchewką.
Komentarze