Grochówka na wędzonce

0 (0 ocen)

Zapraszam na moją ulubioną zupke. Pyszna i sycącą, doskonale rozgrzewająca.

Składniki:

  • 500 g kości wędzonych
    200 g boczku wędzonego ze skórą
    2,5-3 l wody
    200 g grochu łuskanego
    1 marchewka
    1 cebula
    700 g ziemniaków
    3 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki natka piertuszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska), zalać wodą i wstawić na palnik. Dodać cebulę oraz majeranek, liście laurowe, natkę pietruszki. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz skórkę od boczku w kawałku dla aromatu, boczek może być surowy jak również parzony, zamiast boczku można też dodać cienkiej kiełbaski. Dodać groch i gotować aż mięsko na kościach będzie miękkie ok 1 godzinki. Potem wyjąć kości i skórę od boczku. Skórkę można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno i dodać pod koniec gotowania razem z ziemniakami i marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Majeranek Marchewka Wędzonka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować