Grochówka na wędzonce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna,syta zupa z dodatkiem wędzonki ma charakterystyczny smak

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1-2 paczki grochu całego
    1/2 kg kości wieprzowych
    20-30dkg wędzonego boczku(może być kiełbasa śląska)
    marchew
    ziemniaki
    przyprawa do zup w płynie
    sól.majeranek

Grochówka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch przebrać i wrzucić do garnka.Zalać na noc wrzątkiem(woda musi być ponad groch,bo napęcznieje).
  • Składniki zupy 2. Następnego dnia kości opłukać i wrzucić do dużego garnka wsypać sól i zagotować.W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w słupki lub potrzeć.Obrać i pokroić ziemniaki.Boczek pokroić w kosteczkę.
  • Gotująca się grochówka 3. Po zagotowaniu wody z kościami zebrać"szumy"i wrzucić marchewkę.Gotować 15 minut.Następnie wlać przyprawę i groch razem z wodą w której się moczył.Gotować godzinę.Sprawdzić groch gdy jest jeszcze lekko twardy dodać ziemniaki i wędzonkę gotować jeszcze 30-45 minut-należy sprawdzić miękkość warzyw i grochu.Wyjąć kości obrać mięso i też wrzucić do zupy.Zupę posypać obficie majerankiem i chwilkę pogotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy