Smaczna,syta zupa z dodatkiem wędzonki ma charakterystyczny smak
2 godz.
Składniki:
1-2 paczki grochu całego
1/2 kg kości wieprzowych
20-30dkg wędzonego boczku(może być kiełbasa śląska)
marchew
ziemniaki
przyprawa do zup w płynie
sól.majeranek
Grochówka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch przebrać i wrzucić do garnka.Zalać na noc wrzątkiem(woda musi być ponad groch,bo napęcznieje).
2.Następnego dnia kości opłukać i wrzucić do dużego garnka wsypać sól i zagotować.W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w słupki lub potrzeć.Obrać i pokroić ziemniaki.Boczek pokroić w kosteczkę.
3.Po zagotowaniu wody z kościami zebrać"szumy"i wrzucić marchewkę.Gotować 15 minut.Następnie wlać przyprawę i groch razem z wodą w której się moczył.Gotować godzinę.Sprawdzić groch gdy jest jeszcze lekko twardy dodać ziemniaki i wędzonkę gotować jeszcze 30-45 minut-należy sprawdzić miękkość warzyw i grochu.Wyjąć kości obrać mięso i też wrzucić do zupy.Zupę posypać obficie majerankiem i chwilkę pogotować.
Komentarze